Blog

Święta wielkanocne już za nami, a więc pora rozpocząć serię iście wiosennych przepisów. 

A od czego zacząć?

Od niczego innego, jak pysznego sernika!

Bo wiem, że to tak jak ja kochacie miłością bezgraniczną!

Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na fantastyczny sernik z ricotty wg. przepisu Donny Hay, z australijskiego MasterChefa.

Sernik jest niesamowicie delikatne i kremowy.

Dzięki dodatkowi cytryny wspaniale orzeźwia i przełamuje słodycz wanilii.

Jest na kruchym, migdałowym spodzie.

Spróbujcie i Wy!

Ps. do przepisu wykorzystałam pokazany już wielokrotnie rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN!, który już od dawna towarzyszy mi w wypiekach.

Okrągły rant do pieczenia i składania tortów 20cm (wys 5cm)

Nie wiem czy już widzieliście, ale w https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również nowe rodzaje rantów – inaczej zapinane!

TUTAJ!

KOD: SYLWIA2020 – rabat na cały asortyment w sklepie!

SKŁADNIKI:

CIASTO MIGDAŁOWE:

– mąka pszenna – 100 g

– mielone migdały / mąka migdałowa – 4 łyżki

– cukier puder – 3 łyżki

– zimne masło – 90 g

MASA SEROWA:

– ricotta – 500 g

– twaróg 3x mielony – 330 g

– jajko – 4 szt

– sok z cytryny – 100 ml

– skórka z cytryny

– pasta cukiernicza waniliowa z ziarenkami – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!

– mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki

– zimna woda – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Masło, mąkę, cukier puder, migdały wmieszamy palcami tworząc kruszonkę.

Wsypujemy do rantu zabezpieczonego papierem do pieczenia.

Ugniatamy, pieczemy ok.15 minut w 150C. Studzimy.

MASA SEROWA:

Ucieramy ricottę z twarogiem, cukrem pudrem, jajkami, sokiem z cytryny, skórką i pastą waniliową.

Mąkę ziemniaczana rozrabiamy z wodą, dodajemy do masy.

Wszystko razem dokładnie, ale krótko mieszamy.

Wlewamy do rantu wysmarowanego z boku masłem, na migdałowy spód.

Pieczemy ok. 60-70 minut w 150C góra/dół.

Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piecu na co najmniej 40-60 minut .

Wkładamy do lodówki na noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie posty