Blog

Ptysie, Ptyśki z Kruszonką – Profiteroli

IMG_1757

DZIŚ W RAMACH CYKLU PORAD ZE SWEET DECOR PRZYGOTOWAŁEM KILKA WAŻNYCH WSKAZÓWEK PRZYDATNYCH PRZY WYPIEKU PTYSI, PTYŚKÓW Z KRUSZONKĄ TZW. PROFITEROLI

Ptyś to deser dający wiele możliwości,  możemy nadziewać go od środka,

wypełniając aż po brzegi kremami, konfiturami czy innymi przeróżnymi nadzieniami,  

możemy przekroić go na dwie części tworząc ciastko korpusowe,

możemy szprycować na nim przeróżne rozetki  pozostawiając pusty środek,

wszystko to według własnych upodobań i preferencji.

 

Ps. Do wypieku ptysi wykorzystałem Matę silikonową – perforowaną ! , która już od dawna towarzyszy mi w wypiekach.

 

1. Ważnym elementem produkcji ciasta parzonego jest dodanie soli, która nie tylko podkreśla smak ciasta ale również umacnia łączenia/ wiązania glutenu.
 
2. Zaparzone ciasto powinno być studzone w temperaturze pokojowej.
 
3. Ptysie pieczemy w nagrzanym piecu, nie należy otwierać drzwiczek podczas procesu pieczenia.
 
4. Przy dużej produkcji ptysiów warto jest mieć zapas przygotowanych wcześniej, wyciętych kółka z surowej kruszonki, które zamrożone możemy nakładać bezpośrednio na wyszprycowane ciasto parzone, przyspiesza to cały proces technologiczny.
 
5. Upieczone ptysie można mrozić. Należy jednak pamiętać, że rozmrożone trzeba wstawić na ok. 3 minuty do nagrzanego pieca aby przywrócić ich chrupkość.
 
6. Należy pamiętać, ze temperatura ciasta parzonego nie może być zbyt wysoka w momencie wmieszania jaj.
 
7. Ptysie najlepiej piec na macie silikonowej perforowanej, aby zachować równomierność pieczenia i cyrkulację powietrza z każdej strony ciastka .
 
8. Pamiętajmy ze udany ptyś to taki, w którym zachowana jest pustości środka i równomierna wypukłość formy ciastka.
 
Karol Zięba _lolocake_
 
 
 

Na stronie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również:

szpatuły silikonowe, tylki, worki cukiernicze.

KOD: ASD225 – rabat 5% na cały asortyment w sklepie !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.