Nadchodzące szkolenia kulinarne...

Street Food - Kuchnia Dla Zyjących w Biegu

Tematem szkolenia będzie kuchnia uliczna – Street Fodd.

Odkąd ulica wyznacza trendy w modzie, nie mogło być inaczej także w świecie smaków – dyktuje je street food. Kiedyś kojarzony z fast foodem, czyli szybkim i niezbyt zdrowym jedzeniem.

Dzisiejsze potrawy z ulicznych kramów są dobre jakościowo, smaczne i oryginalne, a przez to bliżej im do filozofii slow food i comfort food.

Wygoda i oszczędność czasu sprawiają, że food trucki mają coraz większe rzesze miłośników. Uliczne jedzenie ma swoje korzenie już w starożytności. W starożytnej Grecji były to zazwyczaj suszone ryby.

Znacznie bogatszy repertuar potraw oferowano na ulicach starożytnego Rzymu, w tym zupę z ciecierzycy, podawaną z pieczywem i makaronem. Obecny zwyczaj europejskiego jedzenia z budek, w których przygotowuje się potrawę został zaadaptowany przez podróżników z Tajlandii, nazywanej największą uliczną kuchnią świata. Pomimo upływu lat pewne założenia się nie zmieniają.

Ma być szybko, prosto i przede wszystkim smacznie. Wśród serwowanych dań królują proste potrawy inspirowane lokalną kulturą kulinarną.

Szkolenie przeznaczone jest dla osób pragnących rozwinąć swoje umiejętności kulinarne poznając nowoczesne trendy w gastronomii.

W trakcie szkolenia zapewniamy:

Program

  • • Burger drobiowy z salsą mango
  •  
  • • Falafel na sałatce z miętą
  •  
  • • Szaszłyki Satay z sosem z orzechów
  •  
  • • Kofta jagnięco-wołowa z majonezem grzybowym
  •  
  • • Hummus klasyczny z pitą deep fry
  •  
  • • Paryskie naleśniki z konfiturą z owoców leśnych
  •  

Prowadzący:
Maciej Rosiński

Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017.

Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau

Polska w kategorii Szef Jutra 2017. Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata.

Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.

Trener Narodowej Sekcji Cukierniczej. Współautor książek z zakresu nowoczesnego cukiernictwa „Kreacje – Iwaniuk Rosiński Wiśniewski” i „Świąteczne Kreacje – Iwaniuk Rosiński Wiśniewski”

Jesteś zainteresowany współpracą?

Skontaktuj się z nami